Specialist in terraria en hun bewoners
Home » Dierenleed

Dierenleed

Steeds vaker komt het voor dat er via internet, beurzen en allerlei andere kanalen dieren worden verkocht waarvan men niet eens de regulaire juiste naam kent, zelfs geen fatsoenlijke Nederlandse naam. Een voorbeeld:  Pogona vitticeps oftewel baardagame wordt plots een baardafgaan, batagaan, bategame, bardagaam, baardamagaan  en sterker nog een baardorgaan, ook kom je vaker badegaarden,  badagaamen en zelfs baardhaar tegen. Dit getuigt van de werkelijke interesse die sommigen mensen in deze dieren hebben en zich nog niet eens de moeite nemen ze bij de juiste naam te noemen en/of de juiste informatie over deze prachtige dieren op te zoeken.

Je mag er je vraagtekens bij zetten dat men dan over de verzorging van deze dieren de juiste kennis bezit.

Wij krijgen dan ook vaker de volgende vragen?

Ik heb een slang gekocht……………….(er zijn ongeveer 3150 soorten beschreven)

Ik heb een hagedis gekocht……………(er bestaan meer dan 5000 soorten)

Ik heb een gekko gekocht………………(er zijn in totaal meer dan 1000 soorten)

Ik heb een spin gekocht…………………(hier zijn ongeveer 50 000 soorten van beschreven, waarvan de vogelspinnen ongeveer met 920 soorten)

Hoe moet ik die verzorgen?

Dit is hetzelfde als je op internet bij een particulier een (gebruikte) TV koopt en je gaat bij de gerenommeerde elektrozaak om de hoek vragen wat voor functies die heeft en hoe je hem in moet stellen en of ze misschien nog een gebruiksaanwijzing hebben liggen. (die zien je aankomen!). Het voordeel van de TV is dat je die bij een miskoop op zolder kunt zetten want die heeft geen verzorging nodig.

Onze vraag is:  wat voor soort dier heb je gekocht? Bij een fatsoenlijke naamgeving kunnen wij nagaan waar een dier vanaf komt en wat voor specifieke eisen er nodig zijn om dit dier op een verantwoorde manier te houden en te verzorgen.

Helaas kunnen velen hier geen antwoord op geven.

Dit is een van de redenen dat vele dieren hierdoor weer in de diverse verkoopkanalen terecht komen, “want het was toch niet wat ik me er van voorgesteld had”.

Momenteel maken we nu ook vaker mee dat er dieren in de vrije natuur gedumpt worden. Deze komen dan bij ons in erbarmelijke toestand binnen.

Vaker zijn dit dieren waar een behoorlijk overaanbod van is en aldus bijna onverkoopbaar waardoor de eigenaren deze dan op deze manier lozen. 

Eigenlijk is het erg jammer dat deze dieren hierdoor heen en weer geslingerd worden. Sommige soorten kunnen dit redelijk goed verdragen terwijl andere soorten hier behoorlijk ziek van worden wat uiteindelijk de dood tot gevolg heeft.

Ons advies is daarom nog steeds “BEZINT EER GE BEGINT”

Ga voor de aanschaf van dieren eerst op terdege onderzoek uit. De goede eerlijke speciaalzaak in reptielen zal een klant altijd op de juiste manier voorlichten (je hoeft hier zelfs geen "consult kosten" te betalen zoals bij een dierenarts) en ook altijd een steunpunt zijn bij vragen over de verzorging van deze dieren.