Specialist in terraria en hun bewoners
Home » Hagedissen » Gekko's » Eublepharus dwangvoeren

Dwangvoeren van luipaardgekko’s

Alle dieren hebben periodes waarin ze beter eten dan in een andere periode. In de winter gaan veel gekko’s minder eten of stoppen ze zelfs helemaal een paar weken met eten. Dit is niks om je ongerust over te maken. Begin nooit zomaar met dwangvoeren en vraag altijd advies van een dierenarts of iemand die er veel verstand van heeft! 9 van de 10 keer is dwangvoeren niet nodig. Dwangvoeren levert een boel stres op bij je dieren en is alleen een uiterste noodgreep. Lees ook het artikel “dwangvoeren algemeen”.

Omdat luipaardgekko’s nogal fragiele diertjes zijn, zeker wanneer ze nog jong zijn, moet je erg voorzicht zijn. Pak ze nooit bij hun staart! Wanneer luipaardgekko’s zich bedreigt voelen kunnen ze hun staart afwerpen! Voor een dier wat zo verzwakt is dat dwangvoeren nodig is kan dit fataal zijn.

Van te voren
Zorg er voor dat je alles klaar hebt liggen! Waneer je het diertje eenmaal in je hand hebt moet alles zo soepel mogelijk verlopen zodat het dier zo min mogelijk stres ondervind. Kijk of je alle spullen bij elkaar hebt en of alles schoon is. Wanneer je bijvoorbeeld een bepaalde dosering medicijn moet geven kun je deze het beste van te voren vast afmeten.

Methode

Hou het diertje stevig vast zonder hem te knijpen. Zorg er voor dat het diertje in elk geval zijn kop niet teveel kan draaien zodat je makkelijk bij de bek kan en je niet gebeten worden. Ondersteun het lichaam zoveel mogelijk! Zelf pak ik het diertje als volgt beet:
1. Zet het diertje plat op de grond
2. Leg je hand over het dier heen, met de duim en wijsvinger rond de nek. Met je wijsvinger kun je de keel extra ondersteunen om er voor te zorgen dat de kop niet kan bewegen. Zorg er voor dat het dier wel normaal kan slikken en ademen!
3. Ondersteun met je drie overige vingers het lichaam van het dier
4. De achterpoten kun je op je schoot of op een aanrecht/bureau laten steunen.

Wanneer je het diertje eenmaal vast hebt moet je ervoor zorgen dat je de bek open krijgt. De meeste gekko's openen hun mond wanneer je onder hun kin strijkt. Wanneer dit niet werkt kun je het beste de injectie spuit (Altijd zonder naald!) langs de zijkant van de mond heen en weer bewegen met een lichte druk. Meestal wordt na een klein poosje de mond geopend. Probeer consequent te zijn. Hoe sneller alles voorbij is, hoe beter voor het dier.

Dwangvoeren bij ondervoeding
Wanneer je dier zwaar ondervoed is en je zeker weet dat het niet weer uit zichzelf gaat eten kun je gaan dwangvoeren. Geef nooit te veel in 1 keer! Zeker als een dier een behoorlijke tijd niet gegeten heeft kan teveel eten in 1 keer dodelijk zijn. Genoeg vocht is heel erg belangrijk.
Er zijn een aantal dingen die je aan een ondervoede luipaardgekko kan geven om het dier er weer bovenop te helpen.
• Nutri Soja melk.
Nutri soja is goed voor de vochtverziening en bevat een heleboel vitamines en calcium. Je kunt het in vrijwel elke supermarkt kopen. Koop de standaard versie, dus zonder smaakjes etc.
• Geweekte kattenbrokjes
Kattenbrokken bevatten een boel eiwitten. Geeft het liefst senioren kattenvoeding omdat dit minder zouten bevat. In plaats van de brokjes te weken kun je ze ook helemaal fijn stampen en oplossen in water tot een soort pap.
• Pinkies
Het dwangvoeren van pinkies (1 dags muisjes) is geen makkelijke taak. Vaak wordt het pinkie helemaal kapot gebeten en weigeren ze het door te slikken. Wanneer je beschikking hebt over een blender kun je een aantal pinkies in de blender doen en wat je niet nodig hebt weer invriezen. Pinkies zijn zeer voedzaam en bevatten ongeveer alles wat luipaardgekko’s nodig hebben.
• Insecten
Meelwormen kun je uitknijpen. Geeft een ondervoede luipaardgekko liever geen hele meelwormen omdat ze nogal een hard pantser hebben. Voor gezonde luipaardgekko’s is dit geen probleem, maar zieke en zwaar ondervoede luipaardgekko's kunnen er nog wel eens problemen van ondervinden.
Ook kun je bijvoorbeeld krekels en sprinkhanen in de blender doen.

Hoeveel voeren
Hoeveel je het beste kunt geven is moeilijk te zeggen en ook zijn de meningen er nogal over verdeeld. Verder hangt het af van de conditie van je dier. Zolang je gekko zelf nog drinkt is 1 keer per dag voeren meer als genoeg. Als je gekko niet meer zelf drinkt en uitdrogings verschijnselen begint te krijgen moet je er op tijd bij zijn!

Zelf volg ik het volgende schema voor gekko’s die niet eten en niet drinken:

Dag 1
1x 0,3 ml Nutrisoja

Dag 2
2x 0,3 ml Nutrisoja (1x ’s middags en 1x ’s avonds)

Dag 3
2x 0,3 ml Nutrisoja (1x ’s ochtends en 1x ’s avonds)
1x 0,3 ml opgelost kattenvoer (’s middags)

Dag 4
2x 0,3 ml Nutrisoja (1x ’s ochtends en 1x ’s avonds)
1x 0,3 ml opgelost kattenvoer (’s middags)

Vanaf dag 3 blijf ik drie keer per dag voeren (1x kattenvoer en 2x nutrisoja) tot ik verbetering zie. Waneer ik zie dat een gekko zelf weer begint met drinken ga ik over op 1x voeren van kattenvoeding per dag. Na 2 week sla ik 1 dag over (geen stres) en probeer ik de dag erna of ze weer zelfstandig willen eten. Waneer dit niet zo is ga ik om de dag dwangvoeren. Waneer ze zelf weer eten stop ik natuurlijk met dwangvoeren.
Waneer dwangvoeren over een langere periode niet helpt en het diertje lijkt alleen maar achteruit te gaan moet je voor jezelf afvragen of het nog wel zin heeft en of je het diertje niet beter kunt laten inslapen.

Injectiespuiten (zonder naalden) kun je bij de drogist kopen.